angst og depression






Har du fået angst eller en depression, kan vi hjælpe dig videre. Læs mere her på siden om, hvad det betyder at have angst eller depression - og hvilken behandling du kan få.




Hvad er angst?



Angst

Angst er en naturlig del af menneskets følelsesregister, som har til formål at advare os om farer.


Men vi kan komme til at lide af regelmæssig angst, panikangst, social angst eller fobier for bestemte situationer, dyr eller ting. Angsten kan udvikle sig så voldsomt, at man føler, at man ikke længere har kontrol over sit eget liv – angsten tager simpelthen overhånd.







depression



Depression er en tilstand af vedvarende nedtrykthed (eller fravær af følelser), modløshed og træthed. Dertil er der nedsat energi, interesse og social lyst.

Depression er en desværre en meget udbredt sygdom i Danmark.


Op imod en halv million danskere bliver ramt af depression i en eller anden grad i løbet af deres liv.


Det er dog helt afhængigt af den enkelte, hvordan depressionen opleves. Hos nogle vil sygdommen give anledning til tristhed, manglende energi eller skyldfølelse, mens andre oplever, at de bliver nærmest immune over for følelser.





Sådan behandler jeg depression og angst





Behandlingen af angst og depression starter med at vi skaber et overblik. Hvornår opstår lidelsen og hvad har udløst lidelsen?


Herefter vil jeg sammen med dig drøfte hvordan jeg bedst hjælper dig videre i livet. Vi skal sammen se på hvilke håb og forventninger, du har til den psykologiske behandling.


Jeg har et antal forskellige behandlingsredskaber overfor angst og depression. Vi skal sammen afgøre hvad der er den bedste hjælp til dig.


I et samtaleforløb kan vi eksempelvis arbejde med:

  • - At støtte dig til at udfordre angst i hverdagen.
  • - At hjælpe dig med at udfordre de negative tanker og handlemønstre
  • - At finde vej til din styrke og vilje til et godt liv.








Gode råd til dig, der har en depression



Følgende råd er enkle og konkrete retningslinjer, der kan være hjælpsomme for dig, der har en depression:


Fasthold dagsformen: Hvis du er sygemeldt, kan du komme til at blive i sengen, glemme dine måltider og måske nærmest bytte om på nat og dag. Forsøg at undgå dette ved at skabe en dagsform for dagen, hvor du står op om morgenen, passer dine måltider og har nogle enkle og overskuelige aktiviteter i løbet af dagen (fx en lille gåtur, et telefonopkald eller redde din seng).


Brug naturen: Forskning viser, at det at gå - eller opholde sig i naturen har en meget helende og opbyggende virkning i forhold til depressioner. Prioritér at komme ud hver eneste dag. Du skal ikke presse dig selv til at løbe eller gå i flere timer. Mærk efter, hvad du kan overskue og på en dårlig dag er det måske bare 10-15 minutters gåtur.


Spørg om hjælp: Det er vigtigt, at du ikke forsøger at klare det hele alene. Ræk ud - og spørg om hjælp i dit netværk. Henvend dig til venner, familier, kolleger og din læge. Fortæl hvordan du har det og vær tydelig omkring, hvad du har brug for.


Se på din kost: Vores fysiske og psykiske sundhed er meget tæt forbundet. Det er derfor vigtigt, at du også ser på din fysiske sundhed, når du har en depression. Spis varieret, spis mange grønsager - i mange farver, drik godt med vand og tænk på om du kan skære ned på sukker, alkohol og rygning. Det kan synes uoverskueligt, men mange mennesker har erfaret, at en sundere kost, bevægelse og natur har gjort underværker for deres psykiske tilstand. ​








Gode råd til dig der har angst



At blive ramt af angst er voldsomt. Men der er en lang række ting, du selv kan gøre for at hjælpe dig selv.

Forstå angst
Det er vigtigt at forstå sin angst - viden er vigtig. Hvad er angst for noget? Opsøg viden på biblioteket eller på internettet.

Være åben
Et af de bedste midler mod angst er åbenhed. Det hjælper at tale om den. Der er ikke bare tale om gentagelser, selvom du taler om angsten igen og igen. Det er et vigtigt led i din bearbejdning af krisen.

Lær teknikker der kan give dig ro.
Der er meget dokumentation for at det hjælper på angsten at du har metoder til at slappe af og få ro. Teknikkerne kan fungere som en daglig øvelse, hvor du øver dig i at slappe af. De kan også fungere som en slags førstehjælp, når angsten truer med at tage magten fra dig. På min hjemmeside finder du 4 guidede øvelser i mindfulness. Her lærer du de grundlæggende teknikker, som du kan bruge til at skabe mere ro i hverdagen.

Motioner lidt hver dag.
Motion er gavnlig overfor angst af flere grunde. Dels brænder du under motionen stresshomoner af. Du frigør også hormoner, som gør dig naturlig glad og tilfreds. Endelig giver du dig selv en pause fra de negative tanker. Der er ikke plads til tankerne når man motionerer. 20-30 minutters træning flere gange om ugen er nok til, at du kan få det bedre både psykisk og fysisk. Alle former for motion er gode - cykle, gå i rask tempo, svømme, løbe – bare du får pulsen op.

Kom ud i naturen.
Når du er ude i naturen, kan du bedre lægge problemerne og bekymringerne fra dig. Naturen giver fred og ro. Stresshomonerne i din krop falder, og din puls og dit blodtryk forbedres.

Undgå alkohol m.m.
Det kan give et øjebliks fred at dulme angsten med alkohol eller andre stoffer. Men det er ikke en løsning, fordi stofferne ikke får angsten væk. Den bliver bare skubbet i baggrunden for en stund. Risikoen er at du bliver afhængig af alkohol og stoffer.