Stress





Når du får stress, vil du stå tilbage med mange spørgsmål: Hvorfor har netop jeg fået stress? Skal jeg sygemeldes? Hvornår er jeg klar til at komme tilbage på arbejde? Har jeg brug for hjælp? Hvordan får jeg det godt igen?

Her kan du læse meget mere om stress og hente forskellige redskaber og øvelser, så du kan blive klogere på, hvad har du har brug for, for at blive klogere på din stress - og komme godt tilbage.






Hvorfor får man stress?



Ordet stress bliver brugt på mange måder i hverdagssproget og i forskningen.


I Danmark er den mest udbredte forståelse i forskningen, at stress er en tilstand hos det enkelte individ. Tilstanden viser sig ved anspændthed og ulyst. Man er meget anspændt og parat til handling.


Men samtidig føler man ulyst og har en negativ forventning til at kunne udføre en opgave eller sit job. Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme.


Stress er en naturlig reaktion på en belastning. Når din hjerne sender alarmbesked, iler din krop til undsætning med alt godt fra kemisk afdeling. I små doser er stress en rigtig kvikker. Stress i store doser og over lang tid er dog ødelæggende for helbred og livsglæde. Kodeordet hedder restitution. Han anvendte betegnelsen om påvirkninger, som sætter kroppen i alarmberedskab.


Vi mennesker havde ikke overlevet, hvis vi ikke havde haft vores stress-beredskab. Hvis vi ikke i løbet af et øjeblik kunne skifte fra hviletilstand til kamp- eller flugttilstand.


Vedvarende stress er skadeligt Kroppen er ikke skabt til at være stresset hver dag i lang tid. Det går ud over vores helbred og velbefindende. Men som du nok ved alt for godt, så er stress ikke kun den rene lykke. Og når vi har et aktivt og positivt stress-system, kommer det ikke som en overraskelse, at dette har et passivt og negativt modstykke. Det er det, du kender fra jobbet, når opgaven skal være færdig om tyve minutter, mens det reelt vil tage en halv time.


Den negative stress-reaktion opstår, når den situation, som vi er i, ikke umiddelbart kan løses ved kamp eller flugt. Altså en situation, hvor vi oplever, at vi ikke har nogen handlemuligheder. Her sender hypofysen signaler til binyrebarken, hvor der så udskilles stress-hormonet cortisol. I forlængelse af dette svækkes udskillelsen af adrenalin og i stedet for at mobilisere mere energi for at blive klar til kamp eller flugt, så sker der det modsatte.


Vi bliver mere passive, defensive og håber, at nogen vil komme og løse problemet for os. Vi har simpelt hen ikke lyst til at beskæftige os med den situation, det drejer sig om, og de nødvendige sommerfugle i maven stikker nu som bier. Det sker for mange, når de skal yde noget vigtigt. I modsætning til det, der var tilfældet med det aktive system, så er der en direkte negativ sammenhæng mellem det passive system og præstation. Jo mere cortisol, des ringere præstation. I ekstreme tilfælde bliver vi paralyserede og kan ikke røre os ud af stedet. Hvordan viser stress sig


Symptomer på stress


• Følelsesmæssigt. Man bliver fx aggressiv, irritabel, trist, modløs og uopmærksom.

• Kognitivt/tankemæssigt. Man oplever fx koncentrationsbesvær, hukommelsesbesvær og nedsat motivation

• Adfærdsmæssigt. Man overreagerer, isolerer sig socialt og sygemelder sig på arbejdet mv.

• Kropsligt. Man kan fx have hovedpine, søvnforstyrrelser, hjertebanken, ondt i maven, diarré, appetitløshed, kvalme og unormal træthed (udmattelse).

• Fysiologisk. Kroppen aktiverer kamp-flugt systemet (det såkaldt sympatiske nervesystem), hormonerne ændrer sig og immunforsvaret bliver påvirket.




Hvad kan du gøre for at forebygge stress?







Tilbage på arbejde efter stress




Her er de vigtigste principper, når du skal vende tilbage fra stress:


- Vigtigste faktor for en god tilbagevenden til arbejde er et godt samarbejde, en god relation og løbende dialog mellem medarbejder og nærmeste leder. Derfor er det vigtigt, at nærmeste leder inddrages tæt i medarbejderens proces med tilbagevenden.


- Genopstart på nedsat tid og med passende skånevilkår giver bedre mulighed for bedring end langvarig fuldtidssygemelding. Det er dog afgørende, at genopstarten er grundigt planlagt i forhold til symptomernes sværhedsgrad, arten af opgaver og mængden af timer.


- Start med rutineprægede opgaver, undgå skift og krav til ny læring og hold løbende evalueringssamtaler. Det kan nogle gange være nødvendigt at reducere det aftalte antal timer, hvis evalueringen viser, det kræver for meget af medarbejderen.


- Ved fuld raskmelding kan man reducere risikoen for tilbagefald ved at sørge for tydelig og konkret opgavefordeling samt klare og definerede forventninger til medarbejderen. Dertil fortsat løbende kontakt, hvor mængden og arten af opgaver samt medarbejderens trivsel evalueres.








Hvad siger forskningen?




Der er heldigvis en masse viden om hvordan man starter op efter stress. Arbejdsmedicinsk klinik har samlet deres erfaringer i en pjece. Pjecen beskriver hvordan du genopstart på dit arbejde, så du ikke risikerer en ny sygemelding. For at genopstarten skal lykkes, skal både du og din arbejdsplads være med til at planlægge den. Linket til pjecen finder du her.